> nieuws

Nieuws

 
10 februari 2020

Tienerconferentie | ik wil dat jongeren zelf een beeld vormen

7 en 8 maart Dopersduin te Schoorl
Tekst: Marijn van der Zaag in gesprek 
Foto: ‘hoeveel mensen passen er in een boot’ (foto gemaakt door: Peter Wassing)

De tienerconferentie heeft als thema ‘op de vlucht’. Wat zie jij als je aan mensen op de vlucht denkt?
In eerste instantie, is het beeld dat ik in mijn hoofd heb dat van (vaak) zieke, verzwakte, getraumatiseerde migranten lopend door woestijnen op weg naar Europa, op overvolle boten, vast in vluchtelingenkampen met erbarmelijke omstandigheden. Het beeld wat te zien is in de kranten, op tv, etc. 

En dan denk ik aan het werk dat ik doe en de mensen met wie ik te maken heb. Mensen die naar Nederland zijn gevlucht, hopend op een veilige plek. Mensen met trauma’s. Kinderen die verminkt zijn voor het leven door de bommen in Syrië. Mensen die veel hebben meegemaakt. Maar het zijn ook mensen die er wat van willen maken. Mensen die hard willen werken. Mensen die Nederlands willen leren. Mensen met wie ik grapjes maak, klets over dingen zoals het weer, mensen die ontzettend gastvrij zijn en het beetje eten dat zij hebben willen delen. Lieve mensen. Koppige mensen. Vriendelijke mensen. Verdrietige mensen. Mensen zoals jij en ik. Mensen die je het slechte in de wereld niet gunt. 

Waarom help je mee met het organiseren van deze tienerconferentie? 
Het doel van mijn werk bij INLIA* is het creëren van bewustwording bij jongeren. Veel jongeren in Nederland kennen de beelden van de vele vluchtelingen op weg naar Europa. Het zijn vaak zielige beelden, maar het lijken ook massa’s mensen. Rechtse politici spelen hier op in. Zij roepen dat Nederland wordt “overspoeld door gelukszoekers.” Niet alleen is de realiteit anders en veel complexer, maar we vergeten bovendien dat het om mensen gaat. 

Ik probeer jongeren hiervan bewust te maken door ze te informeren, zo ook bij de jeugdconferentie. Het wordt een weekend waarin jongeren kennis opdoen, maar ook kennis maken met vluchtelingen. Samen gaan zij koken, muziek maken, spelletjes spelen en verhalen vertellen. Zo kunnen de jongeren zelf een beeld vormen van wat “op de vlucht” inhoudt.

*Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers. Is een netwerkorganisatie van en voor geloofsgemeenschappen die asielzoekers en vluchtelingen in nood helpen INLIA is mede organisator van de tienerconferentie. https://www.inlia.nl/nl 


Op 7 en 8 maart wordt in Dopersduin de jaarlijkse tienerconferentie gehouden. Dit jaar is het thema ‘Op de vlucht’. Tijdens de conferentie is er van alles te doen, te leren en te delen. Meer weten? Kijk op www.jongeren.doopsgezind.nl


Terug
 
Meer informatie Facebook   Twitter   Instagram
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl