> nieuws

Nieuws

 
8 januari 2020

Jongerenvredesweekend | Hoe mevrouw van Dunné zich de oorlog herinnert als kind

Je kleutertijd, een tijd die de meest onbezorgde van je leven zou moeten zijn. Mevrouw van Dunné was pas drie toen de oorlog uitbrak. Toch heeft deze in haar jonge leven een enorme afdruk achtergelaten. De oorlog brak in hun gezinsleven toen haar oudere broer middenin de nacht werd weggevoerd. Hij bleek bij een ondergrondse organisatie te zitten. In een nacht werd de hele organisatie opgerold. Onwetend bleef het gezin achter. Ze zouden elkaar nooit weer zien. 

In haar woonplaats Arnhem was het effect van de oorlog goed te merken. Een van haar eerste herrineringen is op het balkon van de woning. Waar haar moeder haar en haar nog jongere zusjes wijst op de vlekjes in de verte. Dat zijn parachutisten die ze moeten bevrijden. Maar de bevrijding liet nog op zich wachten. 

De ouders van mevrouw van Dunné prenten hun jonge dochters goed in wat het luchtalarm inhoudt, en wat de kleuters moeten doen als ze het horen. Als ze als zesjarige van school naar huis loopt is het zover: het oorverdovende gekerm van het luchtalarm klinkt door de straten. In paniek bonst ze op de deuren in de straat. Bij het derde huis kan ze schuilen. Als het alarm ophoudt, rent ze naar huis, waar haar moeder in blinde paniek haar tegemoet rent. De angst en paniek grijpt haar vandaag de dag nog steeds aan.

De hongerwinter volgt en Arnhem wordt geëvacueerd. De ouders reizen per fiets, met de kinderen achterop, het land door. Ze reisden naar verschillende adressen, in afwachting van de bevrijding.

Hoewel de bevrijding een overweldigend fantastische herinnering was, hield de impact van de oorlog voor de familie van mevrouw van Dunné niet op. Ze keerden terug naar hun huis, waar de scherven van hun bestaan lagen. Hun oudste zoon zouden ze nooit weer terugzien: hij overleed in een kamp.

“Is het alleen maar ellende? Nee. Het is ook een verhaal van enorm veel moed. Gewone mensen die tegenwerken wat ze maar kunnen, zich niet overgeven aan de bezetter. Dat wil ik vertellen.’

 

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de bevrijding begon. Tijdens het vredesweekend op 18 en 19 januari 2020 is er op Dopersduin voor jongeren van 15 t/m 30 jaar oud een programma om terug te kijken en vooruit te kijken. We laten ons licht schijnen op de jaren van duisternis. Wat is oorlog, wat is vrijheid en hoe gaan we daarmee om? De komende weken stellen we onze bijzondere gasten aan jullie voor. Klik hier voor meer informatie.

*Foto: twee onbekende kinderen op pad tijdens de hongerwinter.


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl