> agenda

Agenda

 
18 januari 2020, 12:00 uur

Jongerenvredesweekend | Carolien leidt het gesprek tussen jong en oud

dopersduin, Schoorl

"Oorlog is niet alleen iets van afstand en van het verleden. Het doet iets met gewone mensen zoals jij en ik." 

Carolien Cornelissen is predikante in Utrecht. Op het vredesweekend zal zij een van de gespreksleiders zijn, als we in gesprek gaan met jong en oud. Een unieke situatie, volgens Carolien. De ervaringen van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt raken steeds verder achter ons. “Als je het verleden vergeet, leer je daar niks van.”

Hoewel Carolien de oorlog goed kent uit de verhalen van haar ouders, hebben ze volgens haar meer waarde dan slechts het vertellen van geschiedenis. Verhalen over de oorlog zeggen veel over wie je bent als persoon, welke keuzes je maakt. Carolien hoopt daarmee de deelnemers aan het denken te kunnen zetten. Wat zou ik in zo’n situatie doen? Maar ook: wie ben ik? Welke keuzes maak ik? Welke keuzes maken mij tot wie ik ben? Welke lessen uit het verleden zijn nu nog relevant?

Want relevant zijn de lessen en de verhalen volgens Carolien nog steeds. Oorlog is niet iets wat er opeens is. “Dingen kunnen heel geleidelijk gaan. De situatie werd destijds steeds nijpender. Het taalgebruik over nieuwkomers veranderde. Een zorgelijke ontwikkeling, die ik nu weer af en toe om me heen zie. Maar met de verhalen van toen kunnen wij ons in het nu wapenen. Dat jonge mensen nu de alertheid ontwikkelen om te zeggen: "dit deugt niet.” 


Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Europa begon. Tijdens het vredesweekend op 18 en 19 januari 2020 is er op Dopersduin voor jongeren van 15 t/m 30 jaar oud een programma om terug te kijken en vooruit te kijken. We laten ons licht schijnen op de jaren van duisternis. Wat is oorlog, wat is vrijheid en hoe gaan we daarmee om? Klik hier voor meer informatie.


Terug
 
Meer informatie Facebook   Twitter   Instagram
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl