Nieuws

 
 
24 november 2017

"Het is heel spannend als je dan opeens 'de dominee' bent."

“Een dienst voorbereiden dwingt je om na te denken over je geloof en wat je daarvan wilt meegeven aan anderen.” Margit Vellekoop worstelt graag met een Bijbeltekst om vervolgens daarover te vertellen in een kerkdienst. Ze is de afgelopen jaren met veel plezier voorgegaan in verschillende gemeentes. Enkele jaren geleden volgde ze de cursus van de ADS waar jongeren leren voorgaan in een kerkdienst.

Margit is van huis uit doopsgezind en zowel haar moeder als grootvader waren predikant. “Het doopsgezinde en het voorgaan zit dus een beetje in m’n bloed.” Vanaf haar tiende ging ze op AKC-kamp, vanaf haar zestiende bezocht ze jongerenactiviteiten van de doopsgezinden en op haar zeventiende zat ze al in het bestuur van de JDVG. “Voor de weekenden die we daarmee organiseerden, moest ik ook korte diensten leiden.”

Toen voor de tweede keer een jonge lekenprekerscursus werd georganiseerd gaf ze zich daarvoor op. “Het paste bij wat ik al deed als bestuurslid van de JDVG en deze cursus was bedoeld om ook een basis te krijgen om hele kerkdiensten te leiden. Omdat het voorgaan een beetje in mijn bloed zit was ik benieuwd of ik dat zou kunnen of leuk zou vinden. Ik weet nog dat we hebben geoefend met voorlezen en vertellen in de Singelkerk, dat was heel leuk: je staat in een lege kerk met een paar mensen die feedback geven.”

Een klein half jaar na de cursus was het dan zover en ging ze voor het eerst voor in een gemeente. “Ik vind het niet erg om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Toch is het heel spannend als je dan opeens ‘de dominee’ bent. Als 24-jarig broekie stond ik op de kansel en iedereen luisterde naar mij, terwijl ik geen theologie heb gestudeerd. Maar ik vond het wel heel erg leuk!”

Margit geniet niet alleen van het voorgaan zelf, maar ook van de worsteling met een Bijbeltekst, liturgie, gebed en alles wat bij een kerkdienst komt kijken. “Een kerkdienst voorbereiden voelt als het maken van een belijdenis. Hoe je gelooft, komt heel erg naar voren. Het is ook leuk dat je als lekenpreker het soms een beetje ‘anders’ kan doen dan mensen gewend zijn. Zo zit in mijn dienst altijd de vredeswens en heb ik weleens een Disneylied gebruikt in mijn diensten, en ik weet van meerdere lekenprekers dat ze nieuwe dingen proberen in diensten.”

In Utrecht, haar eigen gemeente, gaf de lekenpreekster een dienst die haar goed is bijgebleven. “Het was de eerste zondag van het kalenderjaar en ik  heb toen een dienst gedaan over melancholie. In de dienst heb ik verteld over dat je je niet altijd blij hoeft te voelen, dat je best aan melancholie mag toegeven. Dat vonden veel mensen heel bemoedigend, dat ik hiervoor de ruimte maakte in de gemeente."Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl