Nieuws

 
 
9 oktober 2017

Buiten de lijntjes?

Ik heb twee zonen. In onderstaand verhaal vergroot ik de zaken enorm uit: niets is onwaar, maar het is maar een gedeelte van het geheel. Mijn zonen zijn nog zoveel meer dan dit. Meer dan ik kan schrijven, meer dan ik weet.

Dionijs vaart op regels
De oudste, Dionijs, kleurt vanaf hij kan binnen de lijntjes. Hij verafschuwt conflicten, en wil dat iedereen gelukkig is. Zijn ogen zijn zacht en tegelijkertijd klaarwakker. Hij wil dat iedereen hem aardig vindt, houdt van regels, en houdt van zich houden aan regels. Met zijn allen. Hij wil onderdeel van het geheel zijn, en wil zich inzetten voor het geheel. Dat is mijn Dionysos, god van het feest, waarop iedereen welkom is.

De vreemdste plekken
Hij heeft een heerlijk leven, geloof ik. Met veel vrienden, met wie hij wandelingen maakt, kookt, zingt en huiswerk doet. Hij is welkom op de vreemdste plekken, zoals bij de stoomtrammaatschappij, als vrijwilliger, tussen mannen minstens 50 jaar ouder. Hij houdt van praten over de wereld en het leven met zijn tienervrienden in de kerk. Kleur jij maar door, Dionijs. Het is mooi dat er lijntjes zijn!

Cornelis vaart op intuďtie
De jongste, Cornelis, heeft nooit een lijntje opgemerkt. Hij kleurt. Hij kleurt en hij kleurt alle dagen propvol kleur. Zijn ogen zijn dromerig en tegelijk vol vuur. Zijn binnenwereld zit zo stampvol schitterende verhalen en voorstellingen dat de opdrachten van de buitenwereld hem alleen met heel veel moeite bereiken. School, ballet, de dagelijkse routine, hij krijgt maar een klein gedeelte mee van de bedoeling van dat alles, maar geniet. Dat is mijn Cornelis, de man met de hoorn, die overloopt van verhalen.

De meest fantastische verhalen
Hij heeft óók een heerlijk leven, geloof ik. Hij speelt met vrienden de meest fantastische verhalen en spellen, en ook urenlang in zijn eentje, met lego, of alleen met twee kurken en wat dennenappels. Hij verrast bij rekenen, gesprekken en contrabasles met een inbreng die niets met regels te maken heeft, maar alles met intuďtie. Kleur en kleur jij maar, Cornelis. Het is mooi dat er intuďtie is!

Tekst: Essemie van Dunné

Dit verhaal verscheen eerder op Zin in Opvoeding. Zin in Opvoeding is een platform waarop ouders inspiratie en wijsheid kunnen delen rondom zingeving in de opvoeding en is een gezamenlijk initiatief van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, het Apostolisch Genootschap, Vrijzinnigen Nederland en de Vereniging van Vrijzinnig Protestanten.


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl