Nieuws

 
 
29 juni 2017

De dag van... Maaike

Maaike de Jong werkt voor Supertwien, een groep van ongeveer 10 jongeren tussen de twaalf en achttien jaar in de Doopsgezinde Remonstrantse en Vrijzinnig Protestantse gemeente Johanneskerk in Amersfoort.

07.00 uur De wekker gaat vroeg vandaag. Het is de laatste zondag van het kerkelijk seizoen en dit betekent ook de afsluiting van het jongerenwerk voor de zomer begint. Vandaag nemen vier jongeren afscheid van Supertwien. Zij zijn 18 geworden en dat betekent dat zij overstappen naar de groep Super Trek, een eetclub voor iedereen tussen de 18 en 25 jaar.  Ik heb nog wat cadeautjes af te maken, dus voor ik kan ontbijten moet dat eerst gebeuren.

08.30 uur Gelukkig is het gelukt de cadeautjes af te maken. Voor elke jongere die afscheid neemt heb ik een passende Bijbeltekst uitgezocht, die ik verwerk in een unieke zelfgemaakte kerstbal; zo kunnen ze met kerst nog eens terugdenken aan deze dag.

09.00 uur Tijd om te gaan. Ik geef mijn man en dochter een kus en stap op de fiets. Hopelijk kom ik droog over, het ziet er wat dreigend uit.

09.30 uur Droog over, gelukkig! Het lijkt zelfs warm te worden vandaag. Dat hoop ik maar, want na de kerkdienst is er de ‘Buitendag’. Ter afsluiting van het kerkelijk seizoen gaat de gemeente na afloop van de dienst met elkaar picknicken op een leuke buitenlocatie.

10.00 uur De dienst begint, het is een viering voor jong en oud. De kinderen van de Kinderkring (4/12 jaar) hebben een actieve rol in de dienst en helpen bij een quiz over Mozes, het thema waar ze de afgelopen weken mee bezig zijn geweest.

11.00 uur Aan het eind van de dienst is het tijd voor het afscheid van de Supertwieners. Ik ben wel gewend om voor de microfoon te spreken, ik ga namelijk regelmatig voor in verschillende kerken. Maar nu zijn er toch zenuwen. Ik besef dat dit het echt is. Wat zijn ze groot geworden! De tieners vertellen aan de gemeente hoe ze terug kijken op de afgelopen jaren en wat ze nu gaan doen. De meesten van hem hebben al studieplannen en één van hen is bezig met zijn rijbewijs. De toekomst komt in zicht. Ook ik spreek hen toe en vertel hoe ik hen heb ervaren de afgelopen jaren. Toch een brok in mijn keel en ook in de gemeente zie ik de zakdoeken verschijnen.

11.30 uur De jongeren staan bij de deur en krijgen van iedereen een hand en soms een knuffel. Een veel gehoorde uitspraak is: “Wat jammer dat we nu pas wat meer van jullie te weten komen”.  Dat deel ik en ik neem mij voor nog meer aandacht te besteden aan de zichtbaarheid van de jongeren in de kerk.

11.45 uur De buienradar had gelijk en onze ‘buitendag’ dreigt te verregenen. Gelukkig is het binnen ook goed toeven en zo kon de dag toch nog afgesloten worden met een binnenpicknick vol ontmoetingen tussen jong en oud.


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl