Nieuws

 
 
25 januari 2017

De dag van… Dirk Jan

Dirk Jan Steenbergen is jeugdwerker bij twee PKN-gemeenten en in de doopsgezinde gemeenten Bolsward, Sneek en Joure. Daarnaast is hij docent godsdienst op een middelbare school.

'Ik ben een matige slaper. Mijn enige echte vrije dag in de week, de zaterdag, wordt dan ook steevast gevolgd door een slechte, korte nacht. Vandaag zat ik om 6.00 uur achter de computer om nog wat kleine dingetjes voor te bereiden voor deze zondag. Ik moest de laatste puntjes op de i zetten voor drie zaken. In de ochtend een kinderbijeenkomst over Simson, in de namiddag een jeugdbijeenkomst over geweldloos communiceren en om 19.00 uur nog een viering over ‘Blue Monday’. Mijn computer springt dus met mijn gedachten mee van een van de meest gewelddadige figuren in de Bijbel, via Jezus en geweldloos, naar de meest depressieve dag van het jaar, waar Job in centraal staat.

Om een uur of 8 regel ik ontbijt en pak ik mijn tas om Simson verder uit te werken met vijfentwintig kinderen uit groep 7/8. Er moet over twee weken een dienst staan. De fantasietjes van de kids gaan via een mannequin-challenge en lego-filmpjes naar een tijdmachine waar Simson en (even later) een leeuw uit komen. Vier presentatoren, één camera- en één geluidsman maken de boel compleet. Vijf quizvragen staan garant voor het interactieve deel van de komende dienst. Voor mij is het de komende week de uitdaging om dit alles op een rij te zetten en daar ook het lied de Hemel Valt van Typhoon in te passen. Compleet met ‘meester Richards’ liedjes over Simson en een ‘gelovig alfabet’. Maar dat kan geen probleem meer zijn.

Daarna via de lunch door naar het voetbalstadion. Daar zie ik de plaatselijke Zwolse trots met 3-1 verliezen van Ajax.  Ondanks dat verlaat het publiek tevreden het stadion. PEC heeft een goede wedstrijd gespeeld en daar gaat het om. Er is weer hoop op handhaving in de Zwolse voetbalharten. En hoop, dat is belangrijk, overal!

Van het stadion direct door naar Joure.  Een bijeenkomst met de plaatselijke doopsgezinde jeugdgroep ‘Jonggezinden’ staat op het programma. Het gaat over geweldloosheid. Gelukkig is er iemand anders die het meeste vertelt en ben ik slechts nodig voor hand- en spandiensten en de begeleiding van een paar werkvormen. Het is prima. Leuk en gezellig. Helaas moet ik de afsluiting met maaltijd aan mij voorbij laten gaan. Normaal blijf ik wel en vertrek ik rond een uur of zeven. Nu moet ik om zes uur in de auto zitten om weer op tijd in Zwolle te zijn. Om zeven uur begint de viering over ‘Blue Monday’ met Job als centrale persoon.

In die viering heb ik verschillende rollen en speel ik onder andere de dominee/voorganger. We beginnen vanuit wat zware klassieke piano met Leonard Cohen die het nummer ‘If you want it darker’ zingt. Via een welkom (met veel aandacht voor hen die er niet zijn), krantenberichten en een kyrie-lied komen we bij Job aan. Het in artikelen gegoten Bijbelverhaal brengt Job in het ziekenhuis waar hij enkel mobiel kan communiceren. Zijn vrienden in de app-groep voegen hem niet al te positieve berichten toe. Job zijn ellende is zijn eigen schuld. Daarna ordenen de aanwezigen krantenberichten. Welke komen op de voorpagina en welk juist achterin de krant. Hoeveel positief nieuws is er eigenlijk? Wanneer we daarbij stil hebben gestaan leg ik nog wat uit over de heersende opvatting in de tijd van Job, Job zijn aanklacht naar God en het antwoord van God.

Tenslotte steken we (God lijkt eindelijk aanwezig) de kaars aan en zingen het ‘Onze Vader’.  Dan bereiken we het slot van de viering door twee Bijbelverhalen te lezen waarin de aanwezigheid van God te zien is. Hij belooft met de zegen dat Hij met ons mee gaat, aan het begin stond en aan het eind zal zijn. Nog even opruimen, een nieuwe vergadering plannen en rond 21.30 bereik ik mijn huis. Een borrel, de hond uitlaten, en dan nog even uitblazen. Naar bed. Slapen. Maar helaas, ik ben een slechte slaper. Waarschijnlijk ben ik al om een uur of 5 wakker. Ik ben blij dat de gemiddelde schooldag minder hectisch is dan de zondag. En toch geniet ik, elke zondag weer.Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl